OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Care sunt semnele clinice ale căderii părului?

Cum este definit fenomenul de cădere a părului?

J-F. M.: Nu există un singur fenomen de cădere a părului, ci mai multe. Fără să intru în prea multe detalii, putem afirma că există două tipuri principale de alopecie.
Alopecia androgenică este cea mai frecventă și afectează mai mult de jumătate dintre bărbați la un anumit moment al vieții lor, dar apare și la femeile care au trecut de menopauză. Presupune, de fapt, reducerea dimensiunii foliculului de păr, nu pierderea lui.

Cealaltă formă este alopecia comună, când pierderea părului este numită effluvium, presupune o cădere semnificativă a părului, are loc brusc și este uniformă. Acest tip de alopecie include formele effluvium telogen și anagen. Effluvium telogen este o accelerare a căderii naturale a părului, în timp ce effluvium anagen reprezintă întreruperea prematură a fazei de creștere a părului.

Semnele clinice ale căderii părului diferă în funcție de cauza problemei (dacă este hormonală, temporară etc)?

J-F. M.: Da, există diferențe importante între tipurile de alopecie.
La pacienții cu alopecie androgenică (căderea părului este provocată de hormoni masculini), observăm o reducere progresivă și lentă a densității părului în anumite zone ale scalpului, care sunt diferite la femei și la bărbați.

În alopecia severă, numită și alopecia areata, apar semne ale unei inflamații localizate în anumite zone de pe scalp, iar căderea părului are loc în petice care pot avea câțiva cm în diametru, dar care se pot extinde pe toată suprafața scalpului.

În alopecia difuză, effluvium anagen sau telogen, căderea părului are loc uniform și afectează întregul scalp. Acest tip de cădere a părului este provocat deseori de o carență nutrițională, de stres, de un tratament medicamentos care are efecte secundare, de un dezechilibru hormonal sau, mult mai rar, de schimbarea anotimpului.


Se manifestă căderea părului la fel la bărbați și la femei?

J-F. M.: În cazul alopeciei androgenice, manifestările sunt diferite. La bărbați, părul se rărește în zona vertex (creștetul capului) și pe linia frunții (lobii frontali), în timp ce la femei căderea părului are loc în special din creștetul capului.

Alopecia difuză - effluvium anagen sau telogen - se manifestă însă la fel la bărbați și la femei. Trebuie să reținem că femeile sunt mai predispuse la effluvium telogen, pentru că ele suferă mai des de carențe nutriționale (lipsă de fier și zinc, spre exemplu) și pentru că rămân însărcinate, iar asta aduce cu sine multe schimbări hormonale, atât înainte cât și după o naștere!

Ce metode există pentru diagnosticarea căderii părului?

J-F. M.: În linii mari, putem stabili gravitatea și extinderea alopeciei folosind clasificarea Hamilton în cazul bărbaților și clasificarea Ludwig în cazul femeilor. ((Link Articolul 1: Care sunt formele căderii părului)

Însă, pentru o analiză mai detaliată, sunt folosite metode fotografice, în special fototricograma.
Procedura presupune ca o mică zonă de pe scalpul pacientului (aproximativ 2 cm2) să fie rasă. Zona astfel expusă este fotografiată și apoi, două zile mai târziu, se face o altă fotografie a respectivei zone. Comparând cele două fotografii, putem stabili un raport între firele de păr care au început să crească la loc și cele care nu au crescut.

Firele de păr care au răsărit deja sunt, prin urmare, în faza de creștere (anagenă), iar firele care nu au crescut la loc sunt în faza telogenă - adică faza de repaus, înainte de căderea lor naturală.

Datorită fototricogramei, putem estima cu precizie raportul dintre cele două faze, astfel încît să aflăm cât de extinsă este căderea părului, care sunt șansele ca părul să crească la loc și dacă există dereglări în ciclul fazelor de creștere a părului sau o reducere a dimensiunii foliculilor de păr.

Acest tip de analiză ne permite să stabilim și diametrul firului de păr. Cunoaștem deja că o diferență mare în diametrul firelor de păr în diferite zone ale scalpului înseamnă un risc mai mare de scădere a densității părului odată cu înaintarea în vârstă.

Tehnici fotografice mai precise ne permit să descoperim și semnele unei inflamații în jurul foliculilor de păr (pigmentare perifoliculară), care poate să apară în cazul alopeciei androgenice.

Ca să poată recomanda cel mai bun tratament posibil, un dermatolog va completa aceste examinări cu un chestionar care va cuprinde istoricul familial și personal al pacientului și stilul său de viață, ca să poată identifica potențiale carențe nutriționale sau o perioadă de stres excesiv prin care trece acesta.

Taguri:

Interviu cu Jean-François Michelet, directorul Grupului de Cercetare Avansată al L’Oréal.

Nu există un singur fenomen de cădere a părului, ci o varietate.