Cearcăne - cauzele apariției și remedii pentru prevenție și tratare

De ce apar cearcănele

Cauza principală a formării cearcănelor este congestia venelor care drenează vasele de sânge de la nivelul ochilor spre nas. În momentul în care acestea se umflă, își schimbă dimensiunea și culoarea, devenind tot mai mari și închise la culoare, atunci apar și cearcănele inestetice din jurul ochilor. 
Ca și motive principale ce duc la apariția cearcănelor, oboseala acumulată ori lipsa somnului au fost principalele cauze, însă nu doar acestea rămân.

Cauze care duc la apariția cearcănelor

Genetic. Da, este una dintre cauzele reale care explică apariția cearcănelor chiar și la persoanele care au un stil de viață sănătos și o odihnă corespunzătoare. Dacă moștenești o piele subțire în zona ochilor, atunci vasele de sânge sunt mult mai ușor vizibile, cearcănele apărând mult mai des, mai ales atunci când nu te odihnești.

  • Pigmentul. Persoanele care au un ten mai închis sunt cu mult mai predispuse să aibă cearcănele vizibile deoarece nivelul ridicat de pigmenți aduce o nuanță mai închisă în jurul ochilor.
  • Vârsta. Este unul dintre aspectele ușor de observat. O dată cu înaintarea în vârstă, colagenul din piele scade, iar pielea se subțiază. Venele sunt mult mai proeminente și își pot face apariția cearcănele.
  • Alergiile. Acestea pot declanșa eliberarea de histamină, care afectează vasele de sânge ce produc umflături, care afectează chiar și zona de sub ochi deoarece acolo este pielea mult mai subțire.
  • Expunerea prelungită la soare. Razele puternice ale soarelui afectează culoarea pielii și scade capacitatea organismului de a mai produce suficient colagen.
  • Viciile. Consumul de alcool în exces, dar și fumatul sunt factori care favorizează apariția cearcănelor deoarece afectează celulele pielii și scad nivelul vitaminei C din sânge.
  • Oboseala. Lipsa somnului este motivul pentru care vasele din zona ochilor se dilată și sunt mult mai ușor de observat deoarece pielea capătă o culoare mult mai închisă.

Cum previi apariția cearcănelor

Pentru că sunt inestetice, mulți dintre noi încercăm aproape zilnic diferite metode pentru a scăpa de cearcăne. Ei bine, există modalități prin care poți preveni apariția acestora. Iată câteva dintre ele:

  • Hidratează-te. Apa te va ajuta să elimini toxinele din organism și să reduci riscul apariției cearcănelor. Consumă apă încă de la primele ore ale dimineții deoarece în timpul nopții organismul se deshidratează.
  • Felii de castravete în jurul ochilor. Este una dintre cele mai vechi modalități pentru a preveni apariția cearcănelor. Taie câteva felii de castravete și pune-le în jurul ochilor deoarece acestea conțin antioxidanți, vitamina C și vitamina K, care sunt absorbite prin piele.
  • Folosește creme cu vitamine. În special cremele care conțin vitamina C și vitamina K sunt recomandate deoarece conțin antioxidanții necesari pentru sănătatea ochilor și nu în ultimul rând îmbunătățesc circulația sângelui.
  • Adoptă o dietă echilibrată. Consumă alimente care sunt bogate în vitamina C, E și K deoarece acestea te vor ajuta să ai o piele mai sănătoasă și fără cearcăne. Vitamina C te ajută să stimulezi producția de colagen și să regenerezi celulele pielii, iar vitamina K împiedică coagularea sângelui.
  • Masaj. La nivelul ochilor, masajul te ajută să stimulezi circulația sângelui și să tonifiezi mușchii. Cu degetul arătător, tamponează-ți zona de sub ochi pentru câteva minute.
  • Odihnește-te. Somnul te va ajuta să îți regenerezi pielea și să îți reglezi nivelul de nutrienți din corp. Dormi 8 ore în fiecare noapte, dar cel mai important, încearcă să adormi înainte de ora 12 noaptea.

Remedii pentru tratarea cearcănelor

Poți face foarte ușor acasă câteva măști naturiste care să te ajute să elimini pungile inestetice de sub ochi. Iată câteva idei:

  • Ulei de ricin. Te va ajuta să îți menții aspectul neted al pielii, mai ales în zona ochilor. Uleiul de ricin este benefic deoarece absoarbe impuritățile pielii, dar și hidratează pielea. Este un remediu excelent împotriva cearcănelor dacă îl aplici sub ochi și masezi pentru câteva minute, după care îl lași să acționeze întreaga noapte. Poți repeta acest tratament în fiecare seară, înainte de culcare.
  • Ulei de cocos. Calmează pielea iritată și în același timp ajută la exfolierea acestuia. Uleiul de cocos se aplică în zona cearcănelor, se masează pielea pentru doua minute, după care se lasă să acționeze până când uleiul intră în piele.
  • Zaț de cafea. Tratamentul te va ajuta să menții elasticitatea pielii deoarece zațul de cafea are proprietăți antiinflamatorii. Cafeina protejează împotriva razelor UV și sporește circulația sângelui din zona ochilor. Poți amesteca zaț de cafea cu puțin ulei de cocos și aplici sub ochi pentru 15 minute, după care îndepărtezi masca.
  • Pliculețe de ceai. Fie ceai verde ori ceai negru, ambele au un conținut bogat de antioxidanți și te ajută să reduci aspectul ochilor obosiți. Fierbe pliculețele de ceai, iar după ce s-au răcit pune-le pe fiecare ochi și lasă-le să acționeze pentru 10 minute.
  • Bicarbonat de sodiu. Este tratamentul care exfoliază, dar și catifelează pielea din zona ochilor, reducând vizibil cearcănele. Amestecă o cană de apă cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și aplică soluția sub ochi. Las-o să acționeze pentru 10-15 minute după care clătește bine fața și aplică o cremă hidratantă.

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

Cele mai citite articole