Perimenopauza - ce este și care sunt simptomele caracteristice

Dacă despre menopauză știm deja că se instalează atunci când ciclurile menstruale lipsesc timp de 12 luni consecutiv, perimenopauza este perioada de tranziție care apare între perioada fertilă și menopauză. Mai exact, acesta este momentul când încep să își facă apariția primele modificări ale funcției ovariene. Iată ce trebuie să știi despre perimenopauză și simptomele specifice!

Despre perimenopauză

Aflăm din partea Societății Nord-Americane a Menopauzei (The North American Menopause Society) faptul că perioada de perimenopauză este încadrată între 4 și 8 ani înainte de instalarea menopauzei, însă pot exista și limite mai mari - între 6 și 10 ani. Perimenopauza nu este o boală, ci este o transformare fiziologică ce intervine în viața fiecărei femei. Este perioada de acomodare psihologică a fiecărei femei până când se va instala menopauza.

Simptomele perimenopauzei

Simptome vasomotorii - bufeuri. Majoritatea femeilor se confruntă cu bufeuri (valuri de căldură) încă din etapa de perimenopauză. Bufeurile se resimt drept creșteri bruște de temperatură, cu transpirații excesive, înroșirea feței și a gâtului. În cazurile grave, bufeurile pot cauza și amețeală sau frisoane.

Sângerări neregulate. Din cauza lipsei unui tipar al hormonilor sexuali, în premenopauză pot apărea modificări în regularitatea menstruației. Sângerările nu sunt regulate, însă medicii specialiști recomandă un consult ginecologic ori de câte ori se observă un flux menstrual crescut, cheaguri de sânge sau chiar durata prelungită a menstruației.

Modificări la nivelul pielii. În această perioadă, vor apărea dereglări în nivelul de estrogen din organism, lucru care va afecta producția de colagen. Acest lucru va duce la o scădere a elasticității pielii și apariția unor riduri și a zonelor cu piele lăsată. De asemenea, poate apărea și uscarea sa pronunțată.

Osteoporoza - Reducerea substanței osoase este una dintre cele mai întâlnite patologii osoase care afectează patru din cinci femei. Reducerea începe încă din perimenopauză și se accentuează o dată cu menopauza. Pentru a preveni acest proces patologic, este recomandată activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți normale, adaos de vitamina D si calciu, dar și administrarea contraceptivelor estro-progestative.

Alte simptome generale ale perimenopauzei

Aceste semne includ oboseala accentuată, edemele apărute la nivelul membrelor inferioare, simptomele digestive precum dureri abdominale, greață, constipație, insomnie, cefalee frecventă, modificări bruște ale dispoziției.

Evaluări medicale pe care să le faci în perioada de perimenopauză

Orice teste de screening care sunt realizate periodic pot descoperi și trata în timp util anumite patologii severe. Sunt recomandate următoarele teste:

  • Examen clinic și mamografie anuală - pentru detecția precoce a cancerului de sân;
  • Profil lipidic o dată la 5 ani începând de la vârsta de 45 de ani - pentru evaluarea riscului cardiovascular;
  • Glicemia o dată la 3 ani după vârsta de 45 de ani - pentru detecția diabetului zaharat de tip 2;
  • Valoarea TSH o dată la 5 ani după vârsta de 35 de ani - pentru detecția disfuncțiilor tiroidiene.


Recomandări generale pentru perimenopauză

Pentru a preveni manifestările neplăcute ori dureroase ale menopauzei, dar și pentru a reduce riscul de dezvoltare a anumitor patologii, este recomandat să adopți un stil de viață sănătos care să includă:

  • Alimentație echilibrată - bogată în alimente care aduc un aport bogat de calciu și care ajută la menținerea greutății corporale în limitele normale;
  • Activitate fizică regulată;
  • Un consum moderat de alcool;
  • Renunțarea la obiceiuri nocive precum fumatul.


De asemenea, pentru a combate primele semne ale îmbătrânirii pielii, poți încerca produsele din gamaNeovadiol. Acestea sunt dedicate perioadei menopauzei și acționează asupra semnelor vizibile ale acesteia, redând volumul și densitatea pielii, precum și luminozitatea tenului.

Perimenopauza reprezintă acea perioadă “pregătitoare” pentru instalarea simptomelor definitive ale menopauzei și pierderea treptată a funcțiilor reproducătoare. Deși aceste schimbări pot avea un efect puternic asupra organismului atât fizic, cât și psihic, un stil de viață echilibrat și o îngrijire corespunzătoare pot face această perioadă mai ușor de suportat.
 

Bibliografie:

“Perimenopause.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666. Published August 7, 2021.
Watson, Stephanie. “Perimenopause: Periods Closer Together and Other Menstrual Changes.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause/perimenopause-periods-closer-together. Published September 17, 2018.
Cherney, Kristeen. “What Is the Difference between Premenopause, Perimenopause, and Menopause?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause. Published August 28, 2020.
North American Menopause Society (NAMS) - Focused on Providing Physicians, Practitioners & Women Menopause Information, Help & Treatment Insights, www.menopause.org/.

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole

Menopauza: Cum îmi adaptez dieta la 50 de ani?

S-a dovedit că frecvența apariției simptomelor deranjante ce apar la menopauză, precum și intensitatea lor pot fi reduse semnificativ cu o dietă echilibrată care furnizează toți nutrienții necesari. Descoperăcare sunt cei pe care trebuie să îi știi.

Citește mai mult

Alopecia (căderea părului) la femei: Cauze, forme, diagnostic, tratament

Dacă ai ajuns să citești acest material, mai mult ca sigur experimentezi probleme cu căderea părului. Înainte de a-ți face o programare la medic, singurul în măsură să pună un diagnostic corect, e bine să-ți reamintești că e absolut normal să pierzi între 50 și 100 de fire pe zi. Dacă depășești acest număr, într-adevăr, e cazul să te adresez unui specialist în dermatologie. Este posibil ca afecțiunea cu care te confrunți să fie alopecia, despre care poți afla mai multe în acest material. Iată ce informații ți-am pregătit.

Citește mai mult