EXPOZOM – FACTORII NOCIVI CARE IȚI AFECTEAZĂ BARIERA DE PROTECȚIE A PIELII ȘI CUM MENȚII PIELEA SĂNĂTOASĂ

Te-ai întrebat vreodată cum iți afectează mediul de viață pielea și ce ai putea să faci pentru o piele sănătoasă?

Vichy mineral 89 booster

În ultimii ani se discută despre microbiom și expozom și relația dintre acestea. Astfel, microbiomul pielii este practic stratul viu protector, format din microorganisme benefice care mențin echilibrul pielii, funcția de apărare și imunitate. Microbiomul se află sub influența directă a expozomului, care reprezintă totalitatea factorilor externi la care suntem expuși de la naștere, ce contribuie la fenomenul de foto-crono-îmbătrânire. Acțiunea expozomului este diferită de la o persoană la alta, în funcție de mediul de viață și factorii la care suntem expuși.  Radiațiile solare (radiații ultraviolet, lumină vizibilă, radiații infraroșii), poluarea din aer, fumul de țigară, dezechilibrele în nutriție, produsele cosmetic și alți factori precum stres, lipsa somnului și variații de temperatură contribuie la îmbătrânirea pielii prin declanșarea unor procese moleculare care afectează structura pielii. Spectrul de radiații solare este compus din radiații cu lungimi de undă diferite, ce penetrează pielea, fiind responsabile de fotoîmbătrânire. Radiațiile UVB determină pe termen scurt apariția bronzului, care este un mecanism de apărare, și arsurile solare, în timp ce radiațiile UVA pătrund în profunzimea pielii și induc inflamație, stres oxidativ și alterarea AND-ului celular, crescând riscul de cancere de piele.

Ce poți face?

  • Limitează expunerea la soare în intervalele 08-11 și 16-19, obligatoriu cu fotoprotecție (Spray protector invizibil Ideal Soleil SPF50+) și spune adio solarului pentru bronzare artificială.
  • Hidratează și protejează pielea cu Gama Mineral 89, dezvoltată pentru a menține echilibrul pielii și pentru a repara tegumentul, datorită ingredientelor care susțin funcția de barieră a pielii.

Poluarea din aer expune pielea la agenți chimici, fizici și biologici, care vor determina apariția accentuate de riduri și degradarea cutanată. Persoanele care locuiesc în metropole cu trafic intens sau în apropierea fabricilor sunt predispuse la efectele nocive ale poluării aeriene. În plus, fumul de țigară induce apariția ridurilor, mult mai evidente în rândul fumătorilor, în special în jurul ochilor și buzelor și este responsabil de aspectul tern, pătat al tenului. Temperaturile extreme (căldura) contribuie la degradarea pielii și apariția ridurilor, în special la persoanele care lucrează în mediu cu căldură și umezeală.

Ce poți face?

  • Evită zonele poluate sau cu trafic intens;
  • Aerisește des încăperile;
  • Petrece timp în aer liber, în zone cu verdeață;
  • Folosește aparate pentru purificarea aerului și dezumidificatoare.

Nutriția joacă un rol important în sănătatea pielii, iar dezechilibrele din dietă (diete restrictive, hipocalorice, junk food) influențează negativ structura pielii. Astfel, unele studii au demonstrat că pielea vegetarienilor este mai uscată și cu mai multe riduri, deoarece scade cantitatea de lipide din piele. Stresul oxidativ poate fi combătut prin creșterea aportului de antioxidanți, prin consum sporit de fructe și legume. Hidratarea pielii este un factor esențial în menținerea sănătății pielii. Enzimele din piele responsabile de o varietate de funcții necesită apa pentru a lucra. Fără apă, pielea îmbătrânește mai repede, este mai sensibilă și predispusă la înroșire și prurit. 

Ce poți face?

  • Adoptă un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată;
  • Consumă des fructe și legume;
  • Aport hidric de 1,5-2 litri de apă pe zi;
  • Redu consumul de cafea, deoarece cafeina tinde să deshidrateze pielea.

Efectul stresului cronic asupra îmbătrânirii pielii este încă studiat, dar există dovezi ca pe perioade lungi de stres și lipsa de somn, se reduce permeabilitatea epidermului, afectând funcția de barieră cutanată. În plus, pielea devine mai palidă, cu riduri, cearcăne și pungi perioculare. 

Ce poți face?

  • Reglează-ți somnul, dormi mai mult;
  • Acordă-ți timp pentru relaxare, meditație, masaj, plimbări;
  • Folosește Gel-Booster Mineral 89 pentru zona ochilor, cu acid hialuronic și cafeină, pentru combaterea cearcănelor.

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

Cele mai citite articole