Cât de des ar trebui să mergi la ginecolog când intri la menopauză?

Menopauza este o perioadă în care vei avea mai multe întrebări și vei deveni mai îngrijorată cu privire la schimbările pe care le tranzitează organismul tău. Din acest motiv, vei simți nevoia să ceri sfatul, constant, medicului tău ginecolog.

E perfect normal să te simți așa. Nici nu trebuie să îți faci griji, pentru că nu ești singura care trece printr-o astfel de perioadă!

Întrebarea care face referire la “Cât de des ar trebui să mergi la ginecolog?” este deja înșelătoare, dacă ai 20 sau 30 de ani, mai ales că fiecare organism are propriul ritm și propriile nevoi. Prin urmare, pe măsură ce înaintează în vârstă, fiecare femeie experimentează procesul de îmbătrânire - și implicit menopauza - într-un mod diferit.
În orice caz, din cauza numeroaselor schimbări care au loc la menopauză la nivel fizic, psihologic și emoțional, vizitele la ginecolog capată caracter obligatoriu, iar frecvența lor depinde în totalitate de modul în care te simți tu.

Menopauza - ce schimbări au loc în organism?

Pentru a-ți oferi câteva argumente raționale care susțin faptul că ar trebui să mergi mai des la ginecolog în timpul menopauzei, trebuie să știi care sunt cele mai importante schimbări care au loc în corpul tău odată cu instalarea sa.

Menopauza desemnează acel moment în care ovarele își pierd funcția fertilă, așadar, va dispărea ciclul menstrual. De la caz la caz, menstruația poată să apară și să dispară, alternând ca durată și ca frecvență. Acest proces are nevoie, de regulă, de aproximativ 6 luni pentru a se stabiliza, până ce, într-un final, menstruația se va opri definitiv. Din cauza acestor neregularități, femeile active sexual trebuie să fie foarte atente la folosirea în continuare a metodelor contraceptive.
Tulburările ciclului menstrual pot fi însoțite de bufeuri, creștere în greutate sau chiar de uscăciune vaginală.

SURSE:

1.    Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2.    Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3.    Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole

Menopauza va opri simptomele endometriozei?

Menopauza va opri simptomele endometriozei? Nu este ușor să oferim un răspuns cert la această întrebare. Pentru început, este nevoie să analizăm manifestările endometriozei la menopauză, însă nu înainte de a defini endometrioza și de a înțelege cum și de ce apare.

Citește mai mult