getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = RO Test : 'RO/'

OK

OKAnulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți
mediacachable:1

Adevărat sau fals: mituri frecvente despre mătreață

Adevărat sau fals: mituri frecvente despre mătreață

Femeile au o mai mare probabilitate de a se confrunta cu mătreața decât bărbații? Vârsta, mediul înconjurător sau chiar stilul de viață au un rol în determinarea prevalenței mătreții? Să deosebim faptele de ficțiune.

Adevărat sau fals: femeile se confruntă cu apariția mătreții mai frecvent decât bărbații

FALS: Mătreața este asociată cu un dezechilibru la nivelul microbiomului, care se dezvoltă mai rapid în zonele bogate în sebum. Această combinație duce la apariția mătreții grase, care se lipește de scalp sub forma unor scuame groase. Studiile au arătat că, în general, bărbații au o mai mare probabilitate de a se confrunta cu mătreața decât femeile. De asemenea, studiile sugerează că anumite grupuri etnice au o mai mare probabilitate de a suferi de mătreață decât altele. Mai precis, un studiu a constatat că prevalența mătreții este de 81-95% la afro-americani, de 66-82% la caucazieni și de 30-42% la chinezi. Aflați mai multe despre diferența dintre cele două tipuri de mătreață.


Adevărat sau fals: Am avut mătreață o dată, deci o să am toată viața

PARȚIAL ADEVĂRAT: După cum știm, mătreața apare ca urmare a valorilor excesive ale ciupercii menționate mai sus (Malassezia), care se găsește aproape la toată lumea. În acest sens, mătreața poate fi descrisă drept o afecțiune recurentă. Cu toate acestea, mătreața poate fi asociată și cu cantitatea de sebum de la nivelul scalpului, așadar este mai probabil ca afecțiunea să revină în momentele vieții în care producția de sebum este mai crescută decât de obicei – de exemplu, la pubertate.

Adevărat sau fals: apariția mătreții este influențată de mediul înconjurător

PARȚIAL ADEVĂRAT: Deși mătreața poate afecta pe oricine în orice moment al vieții, a fost asociată și cu factorii externi. Vârsta, stresul și chiar valorile hormonale din organism pot influența frecvența momentelor în care ne putem confrunta cu mătreața. Când Malassezia se combină cu o cantitate crescută de sebum, încep să se formeze scuame grase. La rândul lor, acestea stimulează celulele de Malassezia să se înmulțească și mai rapid la nivelul scalpului, creând un cerc vicios. Această situație se înrăutățește și mai tare în cazul scalpurilor cu o producție ridicată de sebum (de exemplu, la adolescenți) sau la persoanele care suferă de stres, care slăbește mecanismele naturale de apărare ale organismului și ne face mai susceptibili la afecțiuni ale pielii.

Produse recomandate

 • Micro Peel Șampon exfoliant împotriva mătreții aderente

  DERCOS

  Micro Peel Șampon exfoliant împotriva mătreții aderente

  Șampon

  Șampon exfoliant împotriva mătreții aderente.

 • Cele mai citite articole

  go to top