OK

OKAnulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

TOTUL DESPRE ALOPECIE

FIRUL DE PAR

Rolul cheie al celulelor stem

FIRUL DE PAR

Rolul cheie al celulelor stem

Celulele stem sunt responsabile pentru regenerarea părului. Datorită acestor celule, părul care cade este înlocuit cu păr nou care creşte.
Celulele stem sunt localizate în 2 rezervoare: Un rezervor superior în partea de sus a foliculului, sub glanda sebacee şi un rezervor inferior, chiar deasupra bulbului.

  • Celulele stem din rezervorul superior
  • Celulele stem din rezervorul inferior

Aceste 2 rezervoare nu sunt identice. Cercetările au arătat că rezervorul inferior are o particularitate: este localizat într-un mediu cu un conţinut scăzut de oxigen, cunoscut sub numele de mediu hipoxic. In vitro s-a demonstrat că hipoxia favorizează proliferarea celulelor stem. Acest mediu hipoxic permite menţinerea funcţionalităţii celulelor stem şi, mai exact, capacitatea acestora de a răspunde la semnalele externe pentru a da naștere unui nou fir de păr. Prin urmare, favorizarea bunei funcţionări a celulelor stem constituie un mijloc de combatere a pierderii densităţii capilare.

Alopecia de la
A la Z

TOATE DEFINIŢIILE
Alopecie

Căderea progresivă a părului, parţială sau generalizată. Rezultatul alopeciei este calviţia.

Aminoacid

Moleculă mică compusă din 10 - 15 atomi, componentă fundamentală a proteinelor tuturor fiinţelor vii. Atunci când ajung la 20, acestea se unesc pentru a forma proteinele.

Bulb

Zonă situată la rădăcina firului de păr, la nivelul extremităţii tijei pilare, ancorate adânc în dermă. Acesta este compus din cheratinocite (celule care alcătuiesc firul de păr) şi din melanocite (celule pigmentare).
La nivelul bulbului se află papila dermică, o zonă puternic vascularizată care oferă foliculului toate substanţele nutritive necesare creşterii părului.

Celule stem

Celule care stau la baza regenerării tuturor ţesuturilor. Acestea au capacitatea de a produce celule pe întreaga lor durată de viaţă.

Ciment lipidic

Cimentul lipidic sau intercelular este o substanţă extracelulară care asigură coeziunea celulelor în ţesut.

Colagen

Sintetizat în mod natural de anumite celule din organism (fibroblastele din piele), colagenul conferă rezistenţă, elasticitate şi supleţe pielii. La nivelul părului, un săculeţ de fibre de colagen înconjoară şi protejează foliculul pilos.

Cortex

Partea principală şi centrală a fibrei capilare, protejată de cuticulă.

Cuticulă

Partea externă care protejează fibra capilară.

Folicul pilos

Ascuns la 4mm sub scalp, este responsabil pentru producerea firelor de păr. Foliculul pilos conţine glanda sebacee.

Microcirculaţie

Ansamblu de mici vase sanguine şi limfatice prin care se realizează schimburile extracelulare gazoase şi lichide.

Fototricogramă

Tehnică de evaluare a stării părului care constă în raderea unui cm² al scalpului şi în fotografierea acestei zone imediat după radere şi, din nou, după 2 zile.

Screening

Metodă biologică de identificare a noilor molecule care acţionează asupra unei funcţii cercetate. Această tehnică rapidă permite testarea mai multor mii de molecule pe zi. Reprezintă prima etapă a unui proces de descoperire a noilor active.

Vertex

Creştetul capului

Glande sebacee

Anexe ale foliculului pilos, responsabile pentru producerea sebumului.