OK

OKAnulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

TOTUL DESPRE ALOPECIE

CĂDEREA PĂRULUI

Toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră

FIRUL DE PAR

Compoziţie

Părul este un organ mult mai complex decât pare.
Partea vizibilă a acestuia, cea mai cunoscută, este o fibră compusă din numeroase celule care conţin:

 • - până la 90% cheratină (proteină),
 • - pigmenţi cunoscuţi sub numele de melanină,
 • - apă (între 12 şi 15%),
 • - lipide (5%),
 • - şi urme de elemente minerale.

Rezistenţa mecanică la pieptănat provine din nucleul acestuia, cortexul. Acesta reprezintă 90% din masa totală a părului. Cheratinele care îl compun sunt fixate unele de altele printr-un ciment format din lipide şi joacă un rol esenţial în rezistenţa acestuia.

 • CORTEX
 • CUTICULĂ
 • SOLZI

Pentru a proteja cortexul împotriva agresiunilor externe (umiditate, raze UV, poluare, tratamente chimice…), părul dispune de un strat fin de celule aplatizate care se suprapun asemenea ţiglelor pe acoperiş. Acest strat este cuticula. Un "ciment" bogat în lipide, compus în principal din ceramide, asigură coeziunea acestor solzi protectori.

Însă activitatea reală de producere a părului are loc la 3-4 mm de suprafaţa scalpului, în inima colagenului perifolicular: foliculul pilos. Toate elementele implicate în regenerarea părului se regăsesc la baza foliculului pilos, denumită bulb:

 • - o vascularizare importantă pentru a furniza foliculului toate substanţele nutritive indispensabile pentru creşterea părului;
 • - celulele care compun fibra, cheratinocitele. Aceste celule se multiplică într-un ritm foarte ridicat. conducând la creşterea firului de păr cu încă 0.3mm.
 • - celulele responsabile pentru culoarea părului: melanocitele care produc melanină.
  • Cheratinocite
  • MUŞCHI ERECTOR PILI
  • COLAGEN PERIFOLICULAR
  • Reţea vasculară
 • şi cel mai important, celule preţioase a căror capacitate aproape infinită de a produce noi celule constituie un rezervor natural şi unic de regenerare a părului: celulele stem.

Alopecia de la
A la Z

TOATE DEFINIŢIILE
Alopecie

Căderea progresivă a părului, parţială sau generalizată. Rezultatul alopeciei este calviţia.

Aminoacid

Moleculă mică compusă din 10 - 15 atomi, componentă fundamentală a proteinelor tuturor fiinţelor vii. Atunci când ajung la 20, acestea se unesc pentru a forma proteinele.

Bulb

Zonă situată la rădăcina firului de păr, la nivelul extremităţii tijei pilare, ancorate adânc în dermă. Acesta este compus din cheratinocite (celule care alcătuiesc firul de păr) şi din melanocite (celule pigmentare).
La nivelul bulbului se află papila dermică, o zonă puternic vascularizată care oferă foliculului toate substanţele nutritive necesare creşterii părului.

Celule stem

Celule care stau la baza regenerării tuturor ţesuturilor. Acestea au capacitatea de a produce celule pe întreaga lor durată de viaţă.

Ciment lipidic

Cimentul lipidic sau intercelular este o substanţă extracelulară care asigură coeziunea celulelor în ţesut.

Colagen

Sintetizat în mod natural de anumite celule din organism (fibroblastele din piele), colagenul conferă rezistenţă, elasticitate şi supleţe pielii. La nivelul părului, un săculeţ de fibre de colagen înconjoară şi protejează foliculul pilos.

Cortex

Partea principală şi centrală a fibrei capilare, protejată de cuticulă.

Cuticulă

Partea externă care protejează fibra capilară.

Folicul pilos

Ascuns la 4mm sub scalp, este responsabil pentru producerea firelor de păr. Foliculul pilos conţine glanda sebacee.

Microcirculaţie

Ansamblu de mici vase sanguine şi limfatice prin care se realizează schimburile extracelulare gazoase şi lichide.

Fototricogramă

Tehnică de evaluare a stării părului care constă în raderea unui cm² al scalpului şi în fotografierea acestei zone imediat după radere şi, din nou, după 2 zile.

Screening

Metodă biologică de identificare a noilor molecule care acţionează asupra unei funcţii cercetate. Această tehnică rapidă permite testarea mai multor mii de molecule pe zi. Reprezintă prima etapă a unui proces de descoperire a noilor active.

Vertex

Creştetul capului

Glande sebacee

Anexe ale foliculului pilos, responsabile pentru producerea sebumului.