• research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Skin life blog

Ten cu probleme

Tratamente estetice
pentru cicatrici postacneice

Cu

Dr Jerry TanDr Jerry TanDermatologue

Cicatricile postacneice au diverse forme și dimensiuni și pot avea un impact considerabil asupra stării generale a pielii și asupra respectului de sine al oamenilor. Dr. Jerry Tan, dermatolog, explică ce tratamente sunt disponibile.

Ce sunt cicatricile postacneice?

Există două tipuri de cicatrici postacneice. Cele mai comune sunt cicatricile atrofice, cauzate de o pierdere a volumului pielii. Cicatricile hipertrofice, pe de altă parte, presupun un volum ridicat de piele, cu cicatrizare, și sunt caracterizate prin noduli denși și noduroși, care pot genera mâncărimi și pot fi ușor dureroși.

Care sunt opțiunile pentru tratarea cicatricilor atrofice?

Tratamentul va depinde de întinderea, dimensiunea și forma cicatricilor atrofice. O variantă este aceea de creștere a volumului pielii. Pentru cicatricile mici și medii, acest tip de tratament se concentrează de obicei asupra stimulării formării de colagen, cu medicamente de tipul retinoizilor cu aplicare locală sau chiar cu vitamina C. O altă metodă este aceea de a îmbunătăți volumul de colagen, prin microtraumă. Acest rezultat se poate obține cu ajutorul diferitelor tehnici, inclusiv exfolieri, microdermabraziuni, tratament cu microace sau laser cu lumină fracțională ablativă și non-ablativă. Aceste proceduri încurajează vindecarea pielii, prin formarea de colagen nou. De asemenea, se poate adăuga țesut cu ajutorul  acidului hialuronic și al altor filtre. O altă abordare, în special pentru cicatricile atrofice, fixate la un nivel mai profund, este subincizia. Aceasta presupune tăierea benzilor fibroase fixate, înălțând astfel depresiunile. În sfârșit, cicatricile se pot îndepărta chirurgical, defectul fiind apoi închis cu ajutorul adezivului pentru piele sau al suturilor.

Care sunt opțiunile pentru tratamentul cicatricilor hipertrofice?

În cazurile moderate, o opțiune este utilizarea cremelor de tratament al cicatricilor și dispozitivele de ocluzie, cum sunt benzile sau fâșiile de gel, aplicate pe suprafața cicatricii, pentru a o înmuia. Cortisteroizii cu aplicare locală pot fi, de asemenea, de ajutor. În cele mai grave cazuri , injecțiile cu cortizon în cicatrici le pot subția și înmuia. În final, îndepărtarea chirurgicală a cicatricii, urmată de o injecție cu cortizon, pentru a împiedica îngroșarea în procesul de vindecare, poate fi luată în considerare pentru cicatricile hipertrofice foarte mari și voluminoase.

Recomandarile Vichy