• research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Skin life blog

Ten cu probleme

Acnee după adolescență:
evitarea excluderii sociale

Cu

Dr Nayla ChidiacDr Nayla ChidiacPsychologue

Deși, în general, coșurile sunt tolerate în adolescență, acestea cauzează adesea discomfort emoțional și nesiguranță, în timpul vieții adulte. Psihologul Nayla Chidiac discută despre legătura între acnee și excludere socială.

Avem tendința de a asocia acneea cu adolescența. Totuși, peste 40% dintre femeile adulte suferă de o formă de acnee. De ce acneea este atât de greu de suportat?

Asemenea amprentelor noastre, fața noastră reprezintă identitatea noastră. Fața este modul în care are loc primul contact cu alți oameni. Poate declanșa dragostea la prima vedere sau, dimpotrivă, respingere. Adulții cu acnee care se simt inconfortabil cu situația lor au adesea de suferit din cauza lipsei de încredere în sine, iar prezența coșurilor intensifică această lipsă de încredere. Astfel, când sunt priviți, acești oameni simt că lumea se uită lung la pielea lor. În mod natural, această fragilitate emoțională este în special o provocare pentru relațiile cu cei din jur.

Ce recomandări aveți pentru femeile care suferă de acnee?

În primul rând, le recomand să consulte un dermatolog. Tratamentul recomandat de profesioniștii în îngrijirea pielii poate fi suficient pentru a rezolva problema. Totuși, tratamentul psihologic încă poate fi de ajutor, dacă pacientul are probleme de încredere în sine. Terapia poate întări sau reconstrui încrederea în sine.

Ce tip de tratament psihologic trebuie ales?

Terapia cognitivă comportamentală funcționează foarte bine în cazurile ce presupun probleme de lipsă de încredere, deoarece se axează pe vulnerabilitatea narcisistă și întărește încrederea în sine, într-un interval de timp relativ scurt. Cu toate acestea, psihoanaliza mai profundă, pe o perioadă de timp mai mare, poate fi eficientă, la rândul ei. În final, nu am nimic împotriva hipnozei, când este efectuată de un specialist ”real”.

Lipsa de încredere în sine este o boală ce trebuie tratată ca atare?

Voi răspunde cu un citat din Goethe: ”Dacă ai încredere în tine, inspiri încredere în alții”. În mod inevitabil, lipsa de încredere în sine vă afectează relația cu cei din exterior. În cele mai extreme cazuri, acest lucru presupune izolarea voluntară, retragerea din societate. Cu riscul de a mă repeta, nu ezitați să consultați un dermatolog și, din acest punct de vedere, consultați un nutriționist, deoarece anumite probleme de piele pot fi rezultatul tulburărilor alimentare. În final, dacă persoana este deja izolată sau retrasă, cred că a consulta un psiholog este un pas foarte important.

Recomandarile Vichy